Patronat medialny




XIV Konferencja Naukowo-Szkoleniowa 20.04.2024

Nutritional Gap - Co należy poprawić w opiece żywieniowej?

Program

  9.00    Powitanie i otwarcie konferencji

  • Prof. dr hab. n.med. Sylwia Małgorzewicz
  • dr Edyta Wernio
  • dr hab. Marcin Folwarski

Sesja 1 - Jejunostomia odżywcza - bolączki klinicysty
Prowadzenie: Sylwia Małgorzewicz, Jarosław Kobiela

9.10 - 9.25 Czy można zapobiec utracie masy ciała u pacjenta z wyłonioną mikroprzetoką odżywczą?
– Marcin Folwarski
9.25 - 9.40 Profil pacjenta z wyłonionym jelitowym dostępem żywieniowym. Kogo właściwie żywimy?
– Jacek Szopiński
9.40 - 9.55 Nierozwiązany problem nawodnienia pacjentów z jejunostomią odżywczą w opiece długoterminowej
– Tomasz Buczek
9.55 - 10.10 Dyskusja

Sesja 2 - Sesja bariatryczna
Prowadzenie: Anna Dardzińska, Monika Stołyhwo-Gofron

10.10 - 10.25 Konsekwencje zaburzeń odżywiania po zabiegu bariatrycznym
– Aleksandra Budny
10.25 - 10.40 Prehabilitacja pacjentów z chorobą otyłościową
– Marta Stankiewicz
10.40 - 10.55 Żywienie okiem chirurga bariatrycznego - doświadczenia własne
– Maciej Wilczyński
10.55 - 11.15 Dyskusja

11.15 - 11.45 Przerwa na kawę

Sesja 3 - Żywienie w gastroenterologii
Prowadzenie: Aleksandra Śliwińska, Marek Guzek

11.45 - 12.00 Doktorze, czy dieta w leczeniu IBD ma znaczenie?
– Dorota Mańkowska-Wierzbicka
12.00 - 12.15 Podaż białka u pacjentów z marskością wątroby w świetle EBM
– Marek Guzek
12.15 - 12.30 Najnowsze wytyczne monitorowania i leczenia celiakii - rola dietetyka
– Katarzyna Gładyś-Cieszyńska
12.30 - 12.45 Dyskusja

Sesja 4 - Sesja metaboliczna
Prowadzenie: Magdalena Skotnicka, Zdzisław Kochan

12.45 - 13.00 Narodziny gwiazdy- przypadek Akkermansia muciniphila
– Karolina Skonieczna-Żydecka
13.00 - 13.15 15 Efektywność suplementacji białka serwatkowego u osób z nawagą otyłością- nowe doniesienia i perspektywy badawcze
– Paulina Borek-Trybała
13.15 - 13.30 Błonnik rozpuszczalny w wodzie- kiedy zalecić pacjentowi?
– Natalia Szupryczyńska
13.30 - 13.45 Dyskusja
13.45 - 14.00 Zakończenie - podsumowanie, podziękowania, zaproszenie na sesję studencką oraz warsztaty

WARSZTATY / SESJA STUDENCKA

Warsztaty (3 grupy, rotacyjnie, 15-20 min przy jednym stanowisku)

  • Żywienie pozajelitowe z wykorzystaniem worków RTU
    Marcin Folwarski, Ewelina Lubieniecka- Archutowska
  • Praktyczne aspekty oceny masy i funkcji mięśni szkieletowych
    Aleksandra Śliwińska
  • Żywienie dojelitowe w pediatrii
    Monika Ziętarska, Natalia Grzękowicz

Sesja Studencka
Prowadzenie: Edyta Wernio, Sylwia Czaja-Stolc

14.15 - 14.30 Nawyki żywieniowe pacjentów z chorobą Leśniowskiego- Crohna - wyniki własne
– Nina Kimilu
14.30 - 14.45 Programy edukacji zdrowotnej w szkole i przestrzeni publicznej
– Julia Grotnik
14.45 - 15.00 Rola alaniny w prewencji utraty masy mięśniowej
– Mateusz Chwesiuk